Als management (een deel van) de onderneming overnemen?

Uw management buy-out is in goede handen met Lighthouse.

U maakt onderdeel uit van het management van een onderneming en u wenst, mogelijk samen met collega’s, te participeren in het bedrijf. Wij begeleiden management buy-outs (MBO’s).  MBO’s vormen veelal een delicaat proces. U werkt nog steeds schouder aan schouder met de huidige eigenaar, en streeft er gezamenlijk naar om goede resultaten te boeken. Tegelijkertijd voert u met elkaar de onderhandelingen over de overname waarbij de belangen divergeren. In dit spanningsveld kan Lighthouse een belangrijke rol spelen, zowel op inhoudelijk als procesmatig vlak.

Financiering is een specifiek aspect dat veelal aan de orde is bij MBO’s. Daarbij kunt u denken aan faciliteiten bij de bank of aan het laten mee participeren van een derde partij als een equityfonds of private investor. Hierbij kan Lighthouse u ondersteunen door mee te denken over financieringsconstructies, door te bemiddelen en te adviseren bij de aanvraag van financiering, en door gebruik te maken van het grote netwerk van investeerders waar Lighthouse zelf over beschikt.

Samen met u streeft Lighthouse Value Creators in elke fase van het proces naar optimale waardecreatie. Na een geslaagde management buy-out kunt u als team van nieuwe eigenaren met vertrouwen de toekomst tegemoet treden, is de structuur van het bedrijf geschikt voor een nieuwe manier van leiding geven en zijn de belangen van alle stakeholders geborgd voor de lange termijn. Om tot zo’n uitkomst te komen, moet u wellicht aandacht schenken aan organisatorische, persoonlijke en bedrijfskundige factoren, zoals:

  • Coaching van de top in hun nieuwe rol. Na de overname verandert het takenpakket van het management, waarbij coaching kan bijdragen aan een succesvolle transitie.
  • Indien de ondernemer vertrekt zal de topstructuur herzien moeten worden. De taken in de top zullen herschikt moeten worden. Mogelijk dat naar nieuw management moet worden gezocht.

Op deze en andere gebieden die bij een MBO mogelijk aan de orde komen is bij Lighthouse uitgebreide ervaring aanwezig.

Wat wij voor klanten doen is altijd maatwerk. Graag gaan wij met u in gesprek over wat Lighthouse voor u kan betekenen. Wij nodigen u uit voor een vrijblijvende kennismaking. U kunt hiervoor contact opnemen met Daan Dijkstra. Daan is bereikbaar op 06-50228198 en via d.dijkstra@lighthousevc.nl.